Recept till nyttigt och supergott morotsbröd

Morotsbröd

Morotsbröd i långpanna

24 bitar

Ugnstemperatur 225º

Tid: cirka 30 minuter + tid för jäsning

Ingredienser

  • 5 dl mjölk eller vatten
  • 50 g jäst
  • 50 g flytande margarin eller 0,5 dl rapsolja
  • 2 stora morötter (ca. 200 g), finrivna
  • 1 tsk salt
  • 2 msk ljus sirap eller socker
  • 4 dl vetemjöl special
  • 8 dl fullkornsmjöl av dinkel

Tillagning

Värm mjölken eller vattnet till 37° (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, flytande margarin eller olja, morötter, salt, sirap eller socker och nästan allt mjöl. Spara lite fullkornsmjöl av dinkel till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en deg.

Jäs degen övertäckt i ca. 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Platta ut den i en långpanna (ca 30 x 40 cm), smord eller med bakplåtspapper. Skär degen med en mjölad kniv i 24 bitar. Nagga degen. Jäs under bakduk i ca 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Ta ut brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.

Tål inte allt?

För mjölkfritt
Använd vatten eller havredryck och mjölkfritt margarin eller olja.

För glutenfritt
Byt ut mjölet mot ca 11 dl glutenfri mix och tillsätt 1,5 msk fiberHUSK i degspadet. Degen kan vara något lös.

Originalrecept

Annonser

2 kommentarer

Under Recept

2 svar till “Recept till nyttigt och supergott morotsbröd

  1. ida

    åh vad gott det låter. Det ska jag baka ihelgen!
    tack för tipset!
    /ida

  2. Katri

    Åh, det låter precis som det jag var ute efter. Morotsbröd och dessutom med dinkel OCH utbakat enkelt i långpanna. Ska prova på en gång. Tack! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s